upoznaj-me-web
4.-6. veljače 2016. u sklopu provedbe projekta „Novi život“ Centar  za pružanje usluga u zajednici Osijek -„JA kao i TI“ organizirao je s Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatske, CroMSIC , Medicinskim fakultetom Osijek i Filozofskim fakultetom Osijek, Volonterskim centrom Osijek, Udrugom „Vrapčići“ i Školom  primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek prvi Kongres o uključivanju osoba s mentalnim izazovima u zajednicu – „Upoznaj me“.

Kongres je održan u okviru provedbe projekta „Novi život“ koji je u cijelosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda iz programa – „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.-2013., ukupne vrijednosti 1.063.690,44kn, a s provedbom je započeo 7.srpnja 2015. Specifičan cilj projekta je stvaranje uvjeta za veću društvenu integraciju osoba s mentalnim izazovima i njihovu uključenost u život zajednice, a da bi se taj cilj ostvario bilo je potrebno informirati i senzibilizirati javnost prema osobama s mentalnim izazovima.

Najavu održavanja kongresa na inovativan način radili su učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, pri čemu su 3. veljače 2016., na dvije lokacije u Osijeku, uz prikazvanje svojih likovnih radova na temu mentalnog zdravlja i djeljenje promotivnog materijala (letaka i plakata) pozivali građane na sudjelovanje na kongresu.  Izradom likovnog rada svoj doprinos su dali i učenici Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek koji je potom poslužio kao podloga za izradu promotivnih materijala kongresa.

Kongres o uključivanju osoba s mentalnim izazovima u zajednicu detaljno je osmišljen projekt koji je za svrhu imao informirati sve građane o uključivanju i destigmatizaciji ljudi s mentalnim izazovima. Stoga se  na moderan način pristupilo problemu i otvoreno govorilo o stigmi koja je još uvijek prisutna u našem društvu.

Na Filozofskom fakultetu Osijek, L. Jagera 9, Osijek,  održana su brojna predavanja prilagođena široj javnosti koju su priredili visokopozicionirani stručnjaci u području dječje, adolescentne i adultne psihijatrije, socijalne psihologije, psihofarmacije, neuroznanosti te prava osoba s mentalnim izazovima. Osim toga, i na održanim brojnim radionicama pristupilo se problemu na jedan sasvim inovativan način. Za vrijeme kraćih pauza između predavanja, odvilo se neformalno druženje uz osvježenje svih sudionika kongresa, kako bi se ostvarili novi kontakti i potencijalna suradnja.

Dodatno osnaživanje osoba s mentalnim izazovima te destigmatizacija javnosti odvila se na način da su se osobe s mentalnim izazovima uključile u svaki segment organizacije kongresa. Tako su u svrhu pripremnih radnji, a u sklopu neformalne edukacije – radionice rada s uredskom opremom sudionici izrađivali akreditacije (predavača, volontera, organizatora)  i potvrde o sudjelovanju na kongresu. Dok su sudionici radionica osobnih vještina izrađivali „zelene vrpce“ kao simbol mentalnog zdravlja, a koje su se dodjeljivale svim sudionicima kongresa.  Nadalje, osobe s mentalnim izazovom su u ulozi predavača na kongresu podjelile s sudionicima svoja životna iskustva,  izveli dvije glazbene točke (na otvaranju i zatvaranju kongresa), dok su sudionici formalne edukacije za pomoćne kuhare sudjelovali u pripremi i posluživanju osvježenja za vrijeme pauza.

S obzirom na veliku posjećenost i izrazito pozitivne povratne informacije posjetitelja, slobodni smo zaključiti kako je učinjen pozitivan pomak u mijenjanju mišljenja javnosti te da je ovaj kongres opravdao svrhu svog održavanja.

Materijale i raspored svih održanih predavanja i predavača možete preuzeti na ovoj stranici.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Raspored održavanja predavanja i radionica

Vito Flaker Pt.1

Vito Flaker Pt.2

Udruga Vrapčići

Zavod DRIN

Milica Pejović

Udruga Susret

Zvjezdana Bogdanović

Dubravka Ergović Novotny Pt.1

Dubravka Ergovic Novotny Pt.2

Emeše Uri

Dom za odrasle osobe Turnić

Martina Zelić

Marta Gašparović

Tatjana_Prvulović Mirković

Dijana Rac

Ana Kurtović

Centar Validus Osijek

A. Antolović i S. Vučković