Početna konferencija u sklopu projekta “Moj kvadrat u zajednici”

22. prosinca 2017.

U utorak, 19. prosinca 2017. godine u prostoru našeg Centra održana je početna konferencija u sklopu projekta „Moj kvadrat u zajednici“ , čiji smo nositelji. Projekt vrijedan 8.585.564,68 HRK za koji su sredstva odobrili Ministarstvo regionalnog razvoja fondova EU (MRRFEU) i Središnja Agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije (SAFU) u potpunosti je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ciljevi projekta su doprinos procesu deinstitucionalizacije kroz održivi model pružanja usluga organiziranog stanovanja osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja te poticanje njihovog uključivanja u radne i društvene procese. Projektom su obuhvaćeni infrastrukturni radovi kojima se osigurava opremanje 34 stambene jedinice za 124 od ukupno 145 korisnika socijalnih usluga, kao i nabava vozila za prijevoz korisnika.

Nakon uvodne glazbene točke koju je izveo Mario Đurić, predstavljanje dosadašnjih postignuća i rezultata Centra u provođenju deinstitucionalizacije te transformacije od  od institucije stacionarnog tipa u djelotvornog i sveobuhvatnog pružatelja usluga u zajednici za osobe s invaliditetom s mentalnim izazovima održao je ravnatelj Ladislav Lamza. Iznio je sažetak prethodnih ostvarenih projekata, te predstavio sadržaj i ciljeve projekta „Moj kvadrat u zajednici“.

Svoja pozitivna iskustva transformacije iz života u instituciji u život u zajednici održali su bivši stanari doma, a sada stanari u zajednici Roza Rajić, Tatjana Ilić, Ivica Duček i Ružica Vidaković.

Održana je i projekcija filma „Slobodni“, producenta, scenarista i redatelja Tomislava Žaje na temu inkluzije osoba s intelektualnim poteškoćama u život i rad u zajednici.

Zahvaljujemo svima koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj!