Održana završna konferencija projekta “Novi život”

17. lipnja 2016.

Dana 16. lipnja 2016. godine, u prostoru našeg Centra održana je završna konferencija projekta „Novi život“, na kojoj su predstavljeni ostvareni rezultati provedbe projekta koji je u cijelosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007.- 2013., ukupne vrijednosti 1.063 690,44 kn, te svečano otvorenje Radnog centra i predavanja o deinstitucionalizaciji i ravnopravnosti osoba s mentalnim izazovima.  Partneri u ovom projektu bili su udruga „Vrapčići“ iz Slavonskog Broda i Volonterski centar Osijek.

Uvodnu glazbenu točku izveo je Mario Đurić, a voditelj programa bio je Ivica Duček.

Među brojnim uzvanicima, pozivu su se odazvali pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih  Maja Vučinić-Knežević, osječki župan Vladimir Šišljagić, osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, brojni predstavnici iz područja socijalne skrbi, organizacija civilnog društva, medija i šire javnosti.

Pozdravni govor održao je ravnatelj Centra Ladislav Lamza, a potom Lejla Šehić-Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek. Nazočnima su se prigodnim govorom obratili gradonačelnik Ivan Vrkić i župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić. U ime Ministarstva socijalne politike i mladih prigodno se obratila pomoćnica ministrice Maja Vučinić-Knežević, pri čemu su svojim govorima podržali aktivnosti projekta „Novi život“, te aktivnosti Centra „Ja kao i Ti“.

U nastavku programa ravnatelj Ladislav Lamza predstavio je Radni centar, te održao predavanje o uključivanju osoba s mentalnim izazovima u zajednicu. Rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta Irena Stipanović. Potom je slijedio niz predavanja koja su održali doc.dr.sc. Ana Kurtović, na temu „Stavovi prema osobama s psihičkim poremećajima“, dr. sc. Ivan Požgain s temom „Psihijatrija u zajednici“, prof.dr.sc. Marija Heffer „Stres kao okidač psihoza“,  prof.prim.dr.sc. Dunja Degmečić s temom „Specifičnost mentalnog zdravlja žena“, te dr. med. Marta Gašparović s temom „Duševna bolest kao uzrok i posljedica socijalne nejednakosti“.

Za vrijeme prve pauze svim sudionicima Konferencije bilo je omogućeno razgledanje prostora u kojima se odvijaju aktivnosti pružanja usluga Radnog centra. Sudionici aktivnosti Radnog centra dočekali su u svojim prostorima posjetitelje, te im prezentirali koje su vještine i znanja svladali za vrijeme provedbe istih.

U zadnjem dijelu programa pomoćnica ministrice Maja Vučinić-Knežević uručila je bivšim korisnicima, a sada stanarima u zajednici uvjerenja o osposobljavanju  i potvrdnice o završenim neformalnim edukacijama, te zahvalnice vrijednim volonterima koji su im svojim nesebičnim radom pružali podršku u radnim aktivnostima. Tom prigodom podijeljeni su i pokloni koji su sadržavali promotivni materijal (šalice i leci) i radove koje su sudionici osobno izradili u okviru radionica grnčarenja (magneti) i prakse za pomoćne kuhare (medenjaci), dok su u okviru radionica razvoja osobnih vještina sudionici pripremali završni izgled uručenih poklona.

Također, priznanje i prigodni pokloni uručeni su Robertu Soriću, učeniku Elektrotehničke i prometne škole Osijek, čiji je likovni rad odabran kao idejno rješenje promotivnog materijala Centra „Ja kao i Ti“.

Za vrijeme trajanja Konferencije svim sudionicima dodjeljen je spomenuti promotivni materijal.

U privitku možete pogledati materijale održanih predavanja.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju!

Prezentacije

Fotografije

 

 

 

specifičnosti mzz2016