Kongres “Upoznaj me” na Dnevniku Osječke televizije

9. veljače 2016.
Featured Video Play Icon

 

6. veljače 2016. godine završio je trodnevni kongres “Upoznaj me” o uključivanju osoba s mentalnim izazovima u zajednicu. Kongres je organiziran u okviru provedbe projekta “Novi život” financiranog u cijelosti bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, operativni program “Razvoj ljudskih potencijala” 2007. – 2013. u trajanju od godine dana, do srpnja 2016.g. Projekt “Novi život” provodi Centar “JA kao i TI” u suradnji s partnerima, Volonterskim centrom Osijek i Udrugom “Vrapčići” iz Slavonskog Broda.

Jedan od ciljeva koji se želi postići provedbom navedenog projekta je stvoriti uvjete za veću društvenu integraciju osoba s mentalnim poteškoćama kroz senzibilizaciju građana i uključivanje osoba s mentalnim oštećenjima u život zajednice. Upravo u svrhu ostvarivanja tog cilja Centar “JA kao i TI”, kao nositelj projekta, je s partnerima na projektu te Međunarodnom udrugom studenata medicinskog fakulteta CroMSIC, Filozofskim fakultetom Osijek i Medicinskim fakultetom Osijek organizirao kongres “Upoznaj me”, koji je trajao od 4. do 6. veljače 2016.g.

Na Kongresu je kroz brojna predavanja i radionice stručnjaka, predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih RH, predstavnika javnih institucija iz susjednih zemalja (Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije), predstavnika udruga i djelatnika zaposlenih iz područja socijalne skrbi predstavljena problematika procesa uključivanja osoba s mentalnim izazovima u zajednicu, odnosno proces deinstitucionalizacije ustanova koje skrbe o osobama s mentalnim izazovima.

U tom procesu svi dionici su suočeni s stigmom javnosti koja otežava provedbu uključivanja osoba s mentalnim izazovima u život zajednice. Kako bi se javnost osvijestila te destigmatitziralo osobe s mentalnim izazovom potrebno je izvršiti dodatan trud u smjeru edukacije i informiranja javnosti, a kroz održavanje ovog Kongresa upravo se to i učinilo.

Kongres je sva tri dana svog održavanja bio posjećen u velikom broj, što govori u prilog tome kako postoji interes struke i javnosti za informiranjem o ovoj tematici i upravo to nagovještava dodatna održavanja ovakvih i sličnih događaja.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i organizaciji ovog događanja, a posebno hvala onima zbog kojih se ovaj događaj zbio, jer su svojim radom i sudjelovanjem uvelike pomogli u organizaciji.
Hvala!