Obilježavanje 10. godina ratifikacije Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom, Trg A. Starčevića, 01. lipnja 2017. godine

1. lipnja 2017.
Featured Video Play Icon

Članovi grupe za samozastupanje obilježili su desetu godišnjicu ratificiranja Konvencije UN o pravima osoba s invaliditetom. Na Trgu Ante Starčevića dijelili su kiflice i ručno izrađene zastavice sa osobnim porukama. Na taj način skrenuli su pozornost sugrađana na važnost prava osoba s invaliditetom, te na načela Konvencije koja im priznaju jednako pravo na život u zajednici, pravo izbora kao i svim drugim članovima društva, mogućnostima da odaberu svoje mjesto boravka, gdje i s kim će živjeti, na ravnopravnoj osnovi s drugima. Osobe s invaliditetom nisu obvezne živjeti bilo kojim nametnutim načinom života, te imaju pravo na osobnu asistenciju potrebnu za potporu življenju i za uključenje u zajednicu, kao i sprečavanje izolacije i segregacije iz zajednice.
Države stranke koje su ratificirale Konvenciju obvezuju se osigurati i promicati puno ostvarenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda svih osoba s invaliditetom bez bilo kakve diskriminacije na osnovi invaliditeta.