Sudjelovanje naših stanara na okruglom stolu „Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ u Hrvatskom saboru

13. prosinca 2017.

U povodu obilježavanja 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru održan je  okrugli stol o temi „Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici“ u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Tom prigodom je istaknuto kako se Hrvatska pridružila inicijativi UN-a da svake godine 3. prosinca različitim aktivnostima senzibilizira širu hrvatsku javnost na razumijevanje osoba s invaliditetom, na promicanje jednakosti u ostvarivanju njihovih ljudskih prava i njihovog punopravnog sudjelovanja u društvu.

Ove godine navršilo se desetljeće od kada je Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom otvorena državama članicama za potpisivanje, a Hrvatska je bila među prvim državama potpisnicama. 

Život u zajednici je temeljno pravo svakoga čovjeka, zajedničkim životom s drugima u zajednici društvo daje priliku osobama s invaliditetom da steknu predispozicije za samostalni život, da se ostvare u potpunosti i da pridonesu razvoju društva kao i drugi građani.

Tom prigodom, na poziv pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovali su i predstavnici centara za pružanje usluga u zajednici, među kojima su bili i predstavnici Centra “JA kao i TI”, naši stanari u programu organiziranog stanovanja koji su prenijeli svoja pozitivna iskustva života u zajednici.